STOLICA

30. března 2008 v 18:40 | @dmin
Určite si hneď poviete, čo ma to napadlo písať o takých veciach, a pravda je, že sa sama seba prekvapujem, ale nasledujúce fakty vážne stoja za prečítanie.
Všetci až moc dobre vieme, že zahustené zvyšky jedla vylučujeme konečníkom a nazývajú sa stolica, po latinsky faeces (fekálie). Zloženie: 75% voda, 14% vláknina, 10% baktérie, zvyšok je soľ a žlč. Nepríjemný zápach majú na svedomí práve tie neškodné baktérie - z nestrávených zvyškov tvoria dve !chemické! látky - indol a skatol, ktoré ako určite viete príšerne smrdia. Hnedú farbu stolici dáva žlč, hoci ona sama o sebe je zelenožltá...ach, samé pekné farby! Vysoký obsah vody v stolci zapríčiňuje to, že proces prebiehajúci v hrubom čreve (zahusťovanie) vplyvom choroby akosi neprebieha ako by mal. Výsledkom je dlhý pobyt na WC, príšerný smrad a riedka stolica, teda hnačka. Zdravé dieťa by denne malo vylúčiť asi 65 až 170 gramov stolice. Veľa?! No oč už nič s tým nenarobíme, ale zase aspoň nie sme sami. Všetky ostatné zvieratá takisto vylučujú výkaly, nazývané trus. Používa sa ako hnoj, ale na zvýšenie úrodnosti pôdy sa dajú použiť (a aj sa niekedy používajú) ľudské výkaly. Minerály, ktoré obsahujú totiž ratslinky využijú pri raste. Baktérie v stolici napočudovanie dýchajú rovnako ako my. Nanešťastie vydychujú !horľav chemickú! látku - metán. Keď je ho už priveľa, musí ho telo vylúčiť a vy už určite viete, o čom je reč. Najviac zapácha plyn z fazúľ a vajec, pretože pri nich sa tvorí sirovodík (sulfán), ktorý rovnako ako všetko ohľaodm tohto príšerne zapácha:D.
Z histórie: Keď ešte nejestvovali normálne splachovacie záchody, ľudia používali nočníky a ich obsah jednoducho vyliali von oknom. O málo neskôr ich však platený človek so silným žalúdkom odvážal do žúmp alebo odpadových jám za mestom.
Stolicou sme neskončili, pripravujeme článok o moči. Tešte sa!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.